25Sep2023
Naar aanleiding van de Bewuste Visweek willen wij een bijdrage leveren aan het promoten van duurzame vis. Waarom is het kopen van gecertificeerde vis zo belangrijk? Hoe kunnen we dan nog vis blijven eten, zonder de oceanen verder te belasten? Hoe komt die duurzame vis dan op je bord terecht? In deze artikel vindt je alle antwoorden om je steentje bij te dragen.

Waarom is het kopen van gecertificeerde vis zo belangrijk?

De oceanen vormen een heel complex ecosysteem dat impact heeft op alle aspecten van het leven op aarde. Ze worden vervuild en overbevist en visbestanden hebben geen tijd om zich te herstellen en zijn dus niet bestand tegen veranderingen.

Willen we een gezonde oceaan doorgeven aan de volgende generaties? Dan moeten we de visvangst verduurzamen en bewuster omgaan met ons eten. Want vis is gezond. Het bevat belangrijke vetten, mineralen en vitaminen voor je lichaam. Minstens een keer per week vis eten is goed voor je. Vis is namelijk rijk aan gezonde voedingsstoffen, goed voor je hart- en bloedvaten, hersenen, bloedsomloop je spieren, huid en haar.


Hoe kunnen we dan nog vis blijven eten, zonder de oceanen verder te belasten?

Daarvoor is het MSC/ASC-keurmerk er.Door het aankopen van gecertificeerde vis ben je zeker van de volgende zaken:


  • Vis met het ASC- of MSC-keurmerk is afkomstig uit duurzame visserij en verantwoorde kweek. ASC-gecertificeerde kwekerijen letten streng op waterkwaliteit, bescherming van sociale rechten én de veiligheid van hun medewerkers. Ze dragen ook zorg voor lokale gemeenschappen.


  • MSC-visserijen zorgen dat vispopulaties op peil blijven, dat ander zeeleven én hun leefgebieden gezond blijven, en worden effectief beheerd (o.a. door aanpassingen o.b.v. veranderende milieuomstandigheden).


Hoe komt die duurzame vis dan op je bord terecht?Vis die bij de vangst of kweek gecertificeerd is onder MSC of ASC kan dan via de toeleveringsketen tot bij de consument komen. Hiervoor moet elke schakel in de keten ook gecertificeerd zijn voor de Chain of Custody waar bij elk bedrijf aantoont welke vis het heeft aangekocht en verkocht en met welk certificaat. Door externe controle wordt zo gewaarborgd dat de consument vis koopt van duurzame oorsprong.


Met deze informatie kan je nu zelf actie ondernemen.

  • Als bedrijf kan je ervoor zorgen dat je producten van duurzame oorsprong zijn. De beste manier is om Chain of Custody gecertificeerd te worden, de voordeligste optie is groepscertificering, waarover je alle informatie hier vindt.


  • Als consument heb je meer invloed dan je zou vermoeden. Je keuzes hebben een grote impact. Zoek en vraag naar MSC/ASC gecertificeerde vis!

Bekijk ook

View other posts in the category